Statuia Sfintei Treimi

Statuia Sfintei Treimi

Statuia Sfintei Treimi

Denumită popular şi „Coloana Ciumei”, monumentul din Piaţa Unirii a fost înălţat în memoria celor răpuşi de ciumă în perioada 1738-1739.

Realizată în gresie la Viena în stil baroc, statuia a fost ridicată la un an de la epidemie, cu ajutorul administraţiei locale de la acea vreme, prin consilierul Johann Anton Deschan von Hannsen, care a fost şi iniţiatorul şi finanţatorul realizării monumentului

Sculptura realizată în acord perfect cu elementele arhitecturale ale Pieţei Unirii înfăţişează o coloană înaltă, de formă triunghiulară, înconjurată de nori, având în vârf statui ce reprezintă Sfânta Treime: Dumnezeu Tatăl, Iisus Hristos şi porumbelul ce îl simbolizează pe Sfântul Duh. Cei Trei ţin o coroană deasupra capului Fecioarei Maria.

La bază sunt statuile Sfântului Ioan de Nepomuk, protectorul Banatului, a regelui David şi a Sfintei Barbara, ocrotitoarea minerilor. Mai jos de acestea, se regăsesc alte trei statui aşezate pe colţurile postamentului din piatră, reprezentându-i pe Sfinţii Rochus şi Sebastian, protectori împotriva bolilor grave, dar şi pe Sfântul Carol Boromeus, patronul dragostei.

Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi în relief, reprezentând cele trei calamităţi - războiul, foametea şi ciuma, care au lovit Banatul secolului al XVIII-lea.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Piaţa Unirii, municipiul Timişoara