Băile Herculane

Clădirea Gării din Băile Herculane

Clădirea Gării din Băile Herculane

Aflată la adăpostul munţilor, pitoreasca aşezare de pe Valea Cernei de o frumuseţe aparte, staţiunea Băile Herculane a cunoscut mai bine de 1.800 de ani de existenţă.

- Căi de Acces

  • DN 6/E 70 Drobeta TurnuSeverin - Timișoara

Fiind şi cea mai veche staţiune turistică din ţara noastră, Băile Herculane a fost atestată documentar încă din anii 153 sub denumirea Ad aquas Herculis sacras ad Mediam. Romanii au cunoscut puterea tămăduitoare a izvoarelor termale de aici, în acea perioadă staţiunea constituind un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice.

Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercule. Băile au fost construite pe vremea lui Traian, iar excavaţiile au scos la iveală mai multe statui reprezentându-l pe Hercule. Aici au fost descoperite numeroase vestigii romane: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare.

De-a lungul timpului, staţiunea a cunoscut de mai multe ori gloria şi decăderea, însă ceea ce nu s-a schimbat niciodată a fost peisajul de vis care o înconjoară. După 1718 începe istoria modernă a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac fiind reconstruite şi modernizate băile, căile de acces şi edificiile din staţiune. Cele mai multe dintre acestea sunt construite în stil baroc, după tipicul austriac.

Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare.

Aflat în întinsul Parcului Naţional Valea Cernei- Domogled, Băile Herculane are o poziţie privilegiată şi beneficiază de un climat mediteranean, fiind situat pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia.