Sinagoga Neologă Sion

Sinagoga Neologă Sion

Sinagoga Neologă Sion

Str. Independenței nr. 22, municipiul Oradea

Scindarea comunității evreiești în două, comunitatea ortodoxă și cea neogenă, a dus la ridicarea a două lăcașe de cult distincte. Astfel, comunitatea evreiască neologă a construit pe malul Crișului o sinagogă monumentală, după planurile inginerului șef al orașului, David Busch și sub coordonarea inginerului Kálmán Rimanóczy tatăl.

Perioada de construcție a durat din 1877 până în 1878, iar stilul abordat a fost cel neomaur.

Construită după un plan pătrat, cu aspect de renaștere italiană, clădirea este acoperită de o cupolă centrală de dimensiuni mari, susținută de patru pandantivi pe patru arce mari.

Cea mai impozantă parte a sinagogii o constituie fațada principală pe care se află ferestre impunătoare în plin cintru, delimitate de semipilaștri. Fresca din sinagogă îi aparține pictorului Mór Horovitz din Kosice.

Orientarea spaţiului interior este determinată de direcţia Ierusalimului, astfel majoritatea sinagogilor din Europa sunt orientate spre nord-est şi sud-vest.

Intrarea în sinagogă se face de pe partea vestică, bărbații intrând prin trei uși în arc semicircular, iar femeile prin două uși rectangulare amplasate pe partea laterală a fațadei.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat