Sfinxul Bănăţean

Sfinxul Bănățean

Sfinxul Bănățean

Așa numitul Sfinx Bănățean sau Sfinxul de la Topleț se înalță maiestuos în sud-estul județului Caraș-Severin, putând fi observat cu ușurință de la distanță, de pe drumul european E 70 București-Timișoara.

Este declarat monument al naturii, cu statutul de rezervație naturală. Științific, reprezintă o zonă naturală protejată de circa 0,5 ha, de rocă sedimentară, pereți de stâncă și grohotișuri acoperite de vegetație formată din specii rare, printre care se numără liliacul sălbatic, frasinul și lumânărica.

Privit dintr-un anumit unghi, Sfinxul pare o reprezentare antropomorfă, înfățișând un cap impunător, misterios, ce degajă forță și autoritate. Spațiul liber din jurul simulacrului ne duce cu gândul la un amplasament ales cu grijă, stânca părând să vegheze ca un adevărat păzitor.

Legendele leagă povestea Sfinxului de eroii Izvoarelor Cernei, pe care grecii o denumeau Ternessos, romanii Dierna, iar populațiile autohtone Zernes. Se spune că ar fi reprezentarea unei figuri dacice, un cap de om cu un coif orientat cu fața spre vest. Cu o înălțime de 16 m și o lățime de 8 m, Sfinxul pare creația naturii, o stâncă săpată cu greu de vânt și ploi.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 6/E70 Orşova- Caransebeş, comuna Topleţ