Rezervaţii naturale din comuna Budureasa

Denumire Imagine Obiectiv

Denumirea Imagini din obiectiv

Textul de introducere al obiectivului intra aici

Vârful Cârligate

Întinsă pe o suprafaţă de 10 ha, rezervația naturală reprezintă o zonă turistică importantă datorită peisajului și florei sale specifice. Aici este întâlnită o specie rară a pajiștilor alpine, cunoscută sub denumirea populară de oiță (Anemona narcissiflora). Culmea Cârligate suscită un interes deosebit datorită largilor privelişti pe care le deschide atât asupra Padişului, cât şi asupra unei mari părţi a Munţilor Apuseni. Aceasta este formată din Vârful Cârligate (1694 m) şi se continuă spre vest cu Vârful Cornu Munţilor (1652m) şi Coasta Brăiesei, iar spre est cu Şaua Cumpănăţelul. Culmea este caraterizată printr-un platou, orientat estvest, foarte abrupt spre sud (Padiş) şi cu pantă mai domoală spre nord (Valea Drăganului).

Piatra Grăitoare

La stânca situată în Şaua Vârtop se produce un fenomen interesant de ecou în partea de sud-est a pereţilor ei, iar denumirea de Piatra Grăitoare vine de la regionalismul (motismul) a grăi care înseamnă a vorbi. Când vremea este liniştită, un cuvânt strigat în apropierea ei (25-100 m) este repetat de 4-5 ori. Vârful Piatra Grăitoare este un real martor de eroziune, rezultat în urma modelării periglaciare, ce se ridică cu puţin peste nivelul platformei Cârligate. Acesta prezintă un aspect de cupolă, care oferă prin poziţia sa o panoramă largă spre sud, ce îmbraţişează în totalitate Munţii Bihor, până la orizont unde se găseşte cea mai mare înălţime a acestora, Vârful Cucurbăta Mare (1849 m).

Cetatea Rădesei

Situată înainte de zona de formare a Cheilor Someşului Cald, Peştera Cetatea Rădesei are 862 de m dezvoltare, fiind sculptată în calcare de-a lungul timpului de către pârâul omonim. Peştera prezintă o străpungere hidrologică accesibilă, cu o lungime de peste 260 m și o denivelare de 36 m. În drumul subteran al pârâului se observă prezenţa a cinci avene care contribuie la spectaculozitatea peşterii. La ieşire apele curg printr-un canion strâmt, apărut ca urmare a prăbuşirii tavanului peşterii. Peştera Cetatea Rădesei este într-un stadiu avansat de evoluţie, exemplificând perfect modul în care are loc transformarea cavernamentelor în chei de amploare. Lumea subterană a peşterii prezintă o galerie unică, de forma unui tunel lung de 212 m, cu săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat în tavanul peşterii până la suprafaţă. Intrarea se află pe malul stâng şi are un portal monumental înalt de 15 m şi lat de 7 m, de formă ogivală. De aici, se ajunge în Sala Mare luminată prin 4 hornuri, unde podeaua este acoperită cu blocuri mari de stâncă, printre care se strecoară apele cu un vuiet asurzitor şi formează repezișuri și cascade. Urmează o zonă îngustă și lipsită de lumină până ajungem în zona de sub Fereastra I, un alt aven în calcar. Într-un final se traversează un canion strâmt, lipsit de lumină, cu marmite turbionare tipice de eroziune. Peștera are un grad de dificultate mediu și nu este recomandată pe timp ploios. Necesită surse de iluminat şi poate fi vizitată datorită amenajărilor efectuate (scări de lemn şi podeţe).

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DJ 764A, comuna Budureasa