Rezervația Valea Galbenei

Cheile Galbenei

Cheile Galbenei

Situată în sud-vestul şi vestul Bazinului închis Padiş, Valea Galbenei reprezintă un culoar de drenare a majorităţii apelor din bazin spre Depresiunea Beiuşului.

Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei înguste, mărginite de pereţi verticali şi pante abrupte cu numeroase cascade, fiind cam greu de străbătut.

Sectorul amonte este cel mai spectaculos, porţiunea dintre Izbucul Galbenei şi confluenţa cu Valea Luncşoara, constituind un canion îngust, mărginit de pereţi verticali de peste 100 m. În acest sector, Valea Galbenei creează jgheaburi şi marmite inaccesibile. De la un punct apa râului intră într-o gură de peşteră, de aici începând tunelul subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m şi foarte greu de parcurs. Acest sector de chei se termină printr-o cascadă evantai deosebit de pitorească, înaltă de 7 m, la baza căreia se găseşte un lac.

În aval, până la confluenţa cu Crişul Pietros, se găseşte un alt sector denumit Cheile Jgheabului, şi el deosebit de spectaculos prin cascadele situate în zonele de confluenţă cu afluenţii de pe partea stângă. Această porţiune de chei nu este accesibilă, însă poate fi admirată de deasupra lor, în ambii versanţi fiind construite drumuri forestiere care permit pe alocuri contemplarea sălbăticiei acestora.

Datorită dificultăţii şi gradului sporit de periculozitate, traseul de vizitare este recomandat doar turiştilor cu experienţă şi condiţie fizică bună. Nu se recomandă parcurgerea lui pe vreme rea sau în perioadele de viituri.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 75, comuna Pietroasa, cu acces din satul Vârtop