Rezervația Pietrele Moșu și Baba

Rezervația Pietrele Moșu și Baba

Rezervația Pietrele Moșu și Baba

Pietrele Moșu și Baba considerate monumente ale naturii, din punct de vedere peisagistic și geologic, sunt situate la o altitudine de 400 m.

Aria protejată se află la izvoarele pârâului Valea Caselor, pe Dealul Poeniței, din culmea Prisnelului. Fără a fi singulare, stâncile sunt cele mai spectaculoase sculpturi ale naturii în Gresia de Racoti.

Ansamblul de stânci al Pietrelor Moșu și Baba cuprinde două stânci mari și o mulțime de stânci mai mici așezate pe o creastă care coboară abrupt spre nord, spre Pârâul Valea Caselor. Moșul este situat spre miazănoapte, cu o înălțime de 12-13 m și o grosime ce variază între 3,5 - 5,5 m și este clădit din trei blocuri, separate pe fețe de strat, care-i dau înfățișarea de om bătrân. Baba se află la numai un metru de Moș, spre sud, are o înălțime de circa 5 m și un diametru de 7,5 m. Ea are forme mai rotunjite și prezintă mai multe scobituri cavernoase.

Din punct de vedere turistic, cei care se încumetă să facă drumeții în zonă se pot bucura de pădurea de gorun de pe „fața" dealului și de pădurea de carpen și fag pe „dosul" dealului. Pe versantul estic al Culmii Prisnelului vegetează flori, precum brândușe de primăvară, spânzul, călugărul alb/măseaua ciutei, sor-cufrate, vioreaua/furculița paștelui si ghiocelul (aflat pe lista plantelor ocrotite în județul Sălaj).

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DJ 108A nord de Jibou, dreapta pe DJ 108E, satul Someș Guruslău, comuna Napradea