Rezervația Peștera Igrița

Rezervația Peștera Igrița

Rezervația Peștera Igrița

Peștera stârnește interesul turistic datorită vestigiilor de ordin paleontologic și mai ales arheologic descoperite de către celebrul arheolog francez Henri Breuil, venit aici la invitația lui Emil Racoviță.

Aici, au fost scoase la lumină urme de viață din paleolitic (asemănătoare cu cele aparținând omului de Neanderthal din Vestul Europei). Numeroasele cercetări arheologice au scos la iveală resturi scheletice de copii depuse în peșteră la sfârșitul eneoliticului în cadrul unor ritualuri greu de înteles astăzi. Tot aici a fost descoperit un tezaur de 26 dinari romani imperiali, din perioada anilor 138 – 191, ceea ce arată faptul că aici existau relații comerciale de schimb între dacii liberi și Provincia Imperială Romană.

Importanța paleontologică ridică valoarea peșterii. Aici sunt adăpoște un depozit fosilier consistent de faună pleistocenă ce au aparținut ursului de peșteră, hienei de peșteră, lupului de peșteră, leopardului de peșteră și a altor animale.

Din punct de vedere ”arhitectonic”, datorită unui puternic proces de colmatare, peștera are în prezent un aspect de labirint cu numeroase diverticole care se închid, toate, în fund de sac. La acestea se adaugă dimensiunile uriașe ale Sălii Oaselor din extremitatea finală a peșterii, lungă de 838 m.

Condițiile de vizualizare nu necesită niciun echipament special în afară de mijloace individuale de iluminat.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DJ 764, satul Peştere, comuna Aștileu