Rezervația Peștera Gălășeni

Rezervația Peștera Gălășeni

Rezervația Peștera Gălășeni

Rețeaua subterană a peșterii se desfășoară pe trei niveluri principale de carstificare, racordate între ele în mai multe puncte și alcătuite din galerii cu desfășurare în general liniară, slab meandrate.

Este constituită din două sisteme de coridoare: unul activ, care după ce captează cursul de apă de la suprafață (Valea Deblei) îl conduce spre un grup de izvoare din Josani, iar cel de-al doilea este fosil, orizontal și concreționat, paralel și la un nivel superior. Peștera are o lungime de 2.357 m.

Aici pot fi admirate o serie de lacuri subterane şi cascada de la intrare, dar şi o serie de forme de coroziune şi eroziune.

Se pătrunde de-a lungul pârâului care dispare în peșteră printr-un coridor îngust, dar înalt de aproximativ 2,5 m, până la o săritoare de 5 m peste care apa formează o cascadă.

În interior pot fi admirate stalactitele şi stalagmitele din Sala Căpiţei de Argint sau Galeria Sânilor. Biospeologic, peștera este destul de bogată în faună, în peşteră trăind 16 specii de lilieci.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Se continuă pe DJ 764 până în satul Gălășeni comuna Măgești