Rezervația paleontologică ”Lentila 204” Brusturi - Cornet

Fosile din “Lentila 204

Fosile din “Lentila 204

”Lentila 204” adăposteşte singurul loc din lume unde s-au păstrat fosile de dinozaur în zăcământ de bauxită.

Denumirea de ”lentilă” vine de la faptul că aceasta este forma locului unde s-a descoperit acest unicat. Forma ciudată își are originea în modul în care s-a format zăcământul cu multe milioane de ani înainte.

Rezervația se întinde pe o suprafață de 0,10 ha. Faptul că aici este un zăcământ important de bauxită la care se adaugă bogăţia de fosile a făcut ca zona să intre în atenţia savanţilor şi i-a rezervat un loc de cinste în tratatele de specialitate. Locul unde zăceau de milioane de ani scheletele vertebratelor a fost găsit, din întâmplare, cu aproximativ 40 de ani în urmă de către minerii care lucrau la extracțiile de bauxită.

Specialiștii susțin că istoria Lentilei 204 începe acum 135 – 140 de milioane de ani când fosilele au fost cărate de ape. Din păcate apele le-au spart și le-au erodat. Traseul apelor leau strâns la un loc, claie peste grămadă, deteriorându-le și mai mult. Aşa se face că au fost găsite doar oase izolate şi fragmente osoase, niciunul în conexie anatomică. În ciuda acestui fapt savanţii au reuşit să arate că acestea aparțineau dinozaurilor erbivori bipezi.

Marea surpriză pe care „Lentila 204" a oferit-o au fost fosilele unor păsări străvechi. În urma studiilor mai multor fragmente de oase savanții au descris două noi specii de păsări primitive, pe care le-au şi botezat legându-le numele de locul unde au fost găsite: Eurolimnornis corneti şi Paleocursornis biharicus. Ei au mai semnalat şi prezenţa strămoşului tuturor păsărilor.

„Lentila 204" este unul dintre siturile paleontologice extrem de rare care conţin fosile de păsări de la începutul Cretacicului.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 1/E 60 Oradea-Cluj Napoca, dreapta pe DJ 764, comuna Aștileu