Rezervația Molhașurile din Valea Izbucelor

Rezervația Molhașurile din Valea Izbucelor

Rezervația Molhașurile din Valea Izbucelor

Rezervaţia Molhaşurile este un complex de turbării din Valea Izbucelor, situată la altitudinea de 950 – 1000 m, fiind înconjurată de zona de izvoare a Someşului Cald.

Molhaşurile sau turbăriile sunt mlaştini oligotrofe, vestigii din perioada glaciaţiunilor, cu rol ecologic în regimul hidric al întregului areal. Turbăriile se formează în zone cu umiditate excesivă, pe un teren orizontal cu substrat silicios. Senzaţia stranie este dată şi de calitatea acidă şi antiseptică a turbei, care conservă perfect plantele şi animalele căzute pe fundul fostei mlaştini. Datorită grosimii turbei de peste 1 m, plantele se izolează de sol şi devin dependente de precipitaţii. De remarcat, sunt numitele „taurii fără fund”, lacuri cu apă de culoare de neagră, care reîntregesc tabloul rezervaţiei făcându-l de o sălbăticie aparte.

Locul are o deosebită valoare ştiinţifică, păstrând informaţii esenţiale nealterate, despre evoluţia etapizată a plantelor şi animalelor, de-a lungul mileniilor. Aici se găseşte un număr de specii aparte de plante, printre care şi „Roua cerului”, singura plantă carnivoră terestră din România, ocrotită de lege. Alături de această specie, deosebită este şi prezenţa Jneapănului (numit şi pinul tărător), relicvă glaciară, considerat monument al naturii, care aici se află la cea mai joasă altitudine din ţară.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 76/E 79 Vârfurile- Beiuş-Oradea, comuna Pietroasa, cu acces din localitatea Sudrigiu