Rezervația Groapa de la Bârsa

Peștera Groapa de la Bârsa

Peștera Groapa de la Bârsa

Depresiune de formă ovală constituită dintr-un agregat mineral natural (stâncă), în Groapa de la Bârsa se găsesc numeroase forme carstice deosebit de interesante prin varietatea lor.

În această mică lume carstică toată gama de procese carstice s-a înscris cu formele cele mai tipice. De aici izvorăsc mai multe pâraie cu debit mic, care reîntregesc peisajul unuia dintre cele mai sălbatice zone din Apuseni. Climatul umed a favorizat dezvoltarea unei vegetaţii ierboase dense, specifice mlaştinilor.

Cea mai mare cavernă a rezervației este Peştera de la Zapodie, din partea vestică a depresiunii, de aproape 7 km lungime, peşteră cu un parcurs extrem de dificil. Peştera Neagră ocupă locul al doilea ca dimensiuni şi este situată în partea de est a depresiunii, fiind recomandată, de asemenea, doar speologilor antrenaţi. Aceste două peşteri sunt legate printr-un sifon, împreună atingând o dezvoltare de aproape 11 km.

Situată în partea nordică a depresiunii, Gheţarul de la Bârsa este o altă peşteră care merită vizitată. Aceasta face parte din acelaşi sistem de drenaj subteran cu precedentele, fără să se fi putut realiza până acum joncţiunea dintre ele. Porţiunea de intrare este accesibilă şi prezintă un bloc de gheaţă, a cărui mărime variază în funcţie de sezon.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 76/E 79 Vârfurile- Beiuş-Oradea, comuna Pietroasa, cu acces din localitatea Sudrigiu