Rezervaţia Gheţarul Focul Viu

În Peştera Gheţarul Focul Viu se găseşte al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din ţară, având un volum de circa 25.000 m3.

Situată la o altitudine de 1165 m, pe culmea care separă spre sud Groapa de la Bârsa de bazinul Văii Galbenei, peştera ocupă ca mărime locul trei în rândul gheţarelor subterane din ţară şi este formată din două săli. Aceasta se deschide la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasă, urmată de o galerie care coboară până în Sala Mare. Sala Mare măsoară 68 m în lungime şi 46 m în lăţime, în ea găsindu-se blocul de gheaţă, iar tavanul ei este deschis printr-o fereastră naturală uriaşă. O galerie aflată dincolo de stalagmite duce către sala mică a peşterii coborând cu grijă cam 4 m pe partea stângă a alunecării de gheaţă. Aici pot fi admirate câteva concreţiuni de calciu aranjate printre stalagmitele de gheaţă de diferite dimensiuni. Peştera se încheie cu o gaură verticală blocată. Temperatura dinăuntrul peşterii este mult mai scăzută decât cea de afară, fereastra deschisă din tavan favorizând acumularea de aer rece. Peştera nu este ventilată şi aerul rece în combinaţie cu umezeala au format blocurile de gheaţă.

Denumirea gheţarului se datorează unui moment cu totul aparte din timpul zilei. În jurul prânzului, lumina soarelui pătrunde în cavernă prin deschizătura din tavan, luminând locul într-un mod deosebit, ca de basm. Aceste reflexii scânteietoare au dat numele peșterii: Focul Viu.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 75, comuna Pietroasa, cu acces din zona satului Vârtop. Se merge cu maşina pe drumul forestier Balaleasa-Valea Seacă, iar de aici se mai merg cam 2 km pe jos până la peşteră, marcaj bandă roşie.