Rezervația de soluri sărăturate

Pătlagina îngustă / Rezervația de soluri sărăturate

Pătlagina îngustă / Rezervația de soluri sărăturate

Rezervația din Câmpia Crişurilor face parte din staţiunea experimentală pentru ameliorarea sărăturilor Socodor, cercetările din acest loc având ca ţintă solurile saline şi alcaline, împreună cu biotopurile specifice.

Rezervaţia ocupă o suprafaţă totală de 95 ha şi datorită complexităţii ei este unică pe teritoriul României. Iniţial, rezervaţia a fost realizată pe fondul unei păduri naturale, cu arborete de şleauri de câmpie (stejar, ulm, frasin). Primele lucrări de amenajare s-au făcut după anul 1724 din iniţiativa lui Mihai Cserhovics, care construieşte şi un conacreşedinţă nobiliară. De atunci datează probabil exemplarele monumentale de tisă, stejar, castan, arţar, în vârstă de peste 250 de ani din cadrul acestei rezervaţii. Viitorii proprietari, Petru Csernivics (care în 1820 începe construirea castelului) şi apoi Tiberiu Karoly realizează în continuare noi amenajări, introducând şi noi specii de arbori şi arbuşti ornamentali.

După 1945, rezervaţia este lăsată în paragină, vegetaţia se dezvoltă haotic, se distruge o parte din speciile valoroase. În 1968, suprafaţa actuală a parcului se declară parc dendrologic şi se iau măsuri de protecţie şi reamenajare.

Rezervaţia serveşte astăzi ca bază didactică, ştiinţifică şi de agrement, având o vegetație foarte diversificată formată din specii de fitocenoze halofile și xerofile și unele neofile.

În zonă se mai poate vizita:

1. Necropola de inhumaţie a avarilor, DN 79A, comuna Socodor
2. Biserica ortodoxă Buna Vestire, DN 79A, comuna Socodor
3. Rezervaţia Arboretul Macea, DJ 709B Socodor - Sânmartin-Curtici, comuna Macea.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 79A vest de localitatea Chişineu Criş, comuna Socodor