Rezervația botanică Pârâul Peța

Rezervația botanică Pârâul Peța

Rezervația botanică Pârâul Peța

Este singurul ecosistem acvatic din România ce reprezintă o importanță deosebită datorită prezenței nufărului termal, a melcului melanopsis și a subspeciei de pește endemic roșioara lui Racoviță.

Rezervația este împărțită în trei zone, prima la „Ochiul Țiganului” (a fost primul izvor al Pârâului Peța), „Ochiul Mare” (izvorul principal de apă) care se întinde până la puntea Rontau, urmată de cea de a treia zonă care merge până la limita complexului „Venus”.

Aici se întâlnește unicul caz când o specie tropicală trăiește în mod spontan într-o climă temperată. Specia de nufăr termal, reprezintă rămășița unei vegetații de climă caldă din perioada terțiară care a supraviețuit răcirii climei din timpul glaciațiunilor din cuaternar, datorită apei calde a pârâului.

Având o importanță științifică deosebită atât pentru flora României, cât și a Europei, nufărul termal a fost declarat monument al naturii, iar Pârâul Peța ca rezervație științifică.

Plantă originară tocmai din zona Nilului, se presupune că semințele de nufăr au fost aduse aici fie de către turci, fie de păsările călătoare. Semințele s-au dezvoltat datorită apei termale de aici.

În zonă se mai poate vizita:

1. Rezervația botanică Fâneața Valea Roșie, Se urmează un drum comunal la est de Oradea până în satul Săldăbagiu de Munte, comuna Cetariu
2. Rezervația Locul fosilifer de pe Dealul Şimleului Se continuă drumul comunal din Băile 1 Mai până în satul Betfia, comuna Sânmartin

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 76/ E 79 Oradea-Deva, stânga pe drum comunal până în staţiune.