Primăria Veche și Bastionul Cetății

Denumire Imagine Obiectiv

Denumirea Imagini din obiectiv

Textul de introducere al obiectivului intra aici

Primăria Veche *

Reper deosebit de important în itinerariul arhitectural al oraşului, clădirea Primăriei Vechi a fost construită între anii 1731-1734, după ce coloniştii germani care au obţinut dreptul exclusiv de a locui în cetate, cer autorităţilor o primărie a lor. Vechea primărie a fost ridicată pe locul unei foste băi turceşti din 1716, fapt pentru care în dreapta intrării se află o inscripţie în limba arabă pe o tablă de marmură ce conţine următoarele: „Anul ridicării acestei băi, din timpul de groază sub Ibrahim Ehan, Hedşa 1053”.

Clădirea a fost refacută în 1872, faţada fiind redecorată în stil renascentist, moment în care s-a schimbat şi emblema localităţii, Timişoara devenind oraş liber regal. Structurată pe trei nivele (un parter înalt şi două etaje), Primăria Veche se remarcă prin poarta monumentală deasupra căreia se află un balcon şi patru ferestre arcuite.

Bastionul Maria **

Therezia a fost construit între anii 1730-1735 și este cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea Cetate a Timișoarei. Astăzi este folosit ca pasaj, dar găzduiește și două expoziții permanente ale Muzeului Banatului, cea de Tehnologia Informației și Comunicațiilor și „Vioara - o pasiune de o viață", precum și Secția de Etnografie a 1 Muzeului Satului.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Piaţa Libertăţii nr. 1, municipiul Timişoara *
  • Str. Popa Şapcă, Str. Proclamaţia de la Timişoara, str. Vasile Goldiş, Blvd. Take Ionescu, municipiul Timişoara **