Peșteri din comuna Pietroasa

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor – Chișcău *

Descoperită accidental la 17 septembrie 1975 în urma dinamitării unei cariere de marmură de la Chişcău, Peştera Urşilor este cunoscută drept una din cele mai spectaculoase obiective turistice ale Munţilor Apuseni.

Numele peşterii se datoreză numeroaselor fosile de urşi de cavernă descoperite aici. Din cauza căderii unei stânci gura peşterii a fost blocată şi peste 140 de urşi au rămas blocaţi înăuntru. Peştera are o lungime de 1,5 km, dintre care numai o parte este deschisă vizitării sau cercetării ştiinţifice.

Nivelul superior în lungime de 488 m este cel deschis circulaţiei turistice, acolo putând fi admirate formaţiunile carstice, care au făcut peştera cunoscută în toată lumea. În acest nivel se găsesc 3 galerii: Galeria Urşilor, Galeria Emil Racoviţă şi Galeria Lumânărilor, şi 4 săli: Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racoviţă şi Sala Oaselor. Vizitarea peşterii începe cu Galeria Urşilor unde au fost găsite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus) de acum mai bine de 15000 de ani. În Galeria Emil Racoviţă se află un schelet de urs expus în poziţia în care a murit, precum şi fosilele altor animale dispărute în urmă cu sute de ani: o specie de capră neagră, leul şi hiena de peşteră.

Galeria este împodobită cu numeroase stalagmite, domuri, bazine de apă și stalactite. În ultima galerie pot fi admirate impresionantele stalagmite şi stalactite care au dat naştere unor „statuete” de basm (Mastodontul, Draperiile din Galeria Urşilor, Portalul, Pagodele, Lacul cu nuferi), asemenea celor de ceară de un alb pur ce provoacă imaginaţia oricărui vizitator. Galeria se încheie cu un tunel artificial lung de 16 m greu accesibil turiştilor.

Peștera lui Micula **

Monument al naturii, în Peștera lui Micula se găseşte un lac subteran, Lacul Rozelor, pe care plutește un calcitul flotant (mineral de carbonat de calciu), fenomen de rară amploare care îi dă un aspect aparte.

Situată în Valea Crăiasa la o altitudine de 500 m, peştera este alcătuită din mai multe săli (Sala Mare, Sala Mică, Sala Macrameelor, Sala Cascadei, Sala Iadului) şi galerii (Galeria Minunilor, Valea Perlelor), cu concreţiuni specifice unui astfel de mediu: stalactite şi stalagmite, coloane, cristale, ghirlande. Prima cascadă a cavităţii este Cascada Mică.

Apoi urmează galeriile Sala Mare şi Sala Macrameelor în care se găsesc elemente de depunere chimică: gururi, formaţiuni de bazin, stalactite, stalagmite, coloane. După Sala Macrameelor se ajunge la Lacul Rozelor, apoi la Valea Perlelor, Sala Cascadei, Cascada Mare (formată pe un plan alunecos) şi Galeria Minunilor, deosebită datorită formaţiunilor intens colorate.

La capătul Galeriei Minunilor se află Sala Iadului cu cea mai mare cascadă a peşterii de 40 m înălțime. În Peştera lui Micula s-au găsit vestigii paleontologice ale ursului de peşteră. Deşi oferă un peisaj deosebit (între primele 5 peşteri din ţară ca frumuseţe), peştera nu poate fi amenajată turistic, vizitele limitându-se doar la explorare sau cercetare turistică.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 76/E 79 Vârfurile- Beiuş-Oradea, dreapta pe DJ 763 şi dreapta pe un drum comunal până în satul Chișcău, comuna Pietroasa *
  • Se continuă drumul din satul Chişcău până în satul Giulești, comuna Pietroasa **