Peştera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Obiectiv de nelipsit din nici un itinerariu turistic, peştera se număra la începutul secolului al XX-lea printre cele mai mari peşteri din Europa, fiind printre primele amenajate din ţară.

Peştera se desfăşoară pe două niveluri de carstificare, deosebite în mare măsură atât din punct de vedere al lungimii lor, cât şi al aspectului pe care îl prezintă. Având forma unei galerii neobişnuit de spaţioase de 20-30 m lăţime şi 15-20 m înălţime, nivelul inferior al cavernei se întinde pe o lungime de 1.542 m.

La intrarea în peşteră eşti întâmpinat de un portal impresionant a cărui înălţime atinge 15 m, formând o boltă care se arcuieşte într-o geometrie aproape perfectă. După 400 m, cavernamentul se reduce brusc, nivelul inferior prelungindu-se prin două galerii greu accesibile şi care nu sunt incluse în sectorul turistic al peşterii.

Nivelul superior se întinde pe o lungime de 3.208 m,, descriind un arc de cerc larg deschis, cu trei zone principale de racord cu galeria inferioară: Galeria Descendentă, Galena de Joncţiune şi Gâtul Dracului. Galeriile nivelului superior prezintă o topografie mult mai labirintică şi printr-un grad mult mai ridicat de concreţionare. Suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural creează un spectacol deosebit de impresionant, înălţimea totală a cavernamentului ajungând aici la 35 m.

Planşeul de calcar al peşterii a fost acoperit cu un strat gros de pietriş şi nisip, care a ajuns pe alocuri până la boltă, contribuind la accentuarea aspectului labirintic caracteristic nivelului superior al peşterii. Aici s-au conservat numeroase fosile aparţinând ursului de cavernă, concentrate îndeosebi în Sala Oaselor.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DJ 764 nord-est de Beiuş şi dreapta pe DJ 764C, satul Meziad, comuna Remetea