Parcul Natural Porţile de Fier

Parcul Natural Porțile de Fier

Parcul Natural Porțile de Fier

Declarat în 1998, cel mai mare parc din România ocupă o suprafaţă de 115.655 ha şi se află în sudvestul ţării de-a lungul Defileului Dunării de la Porţile de Fier până la Schela Cladovei.

Datorită complexităţii geologice, diversităţii biologice, ca şi vestigiilor culturale, Parcul Natural Porţile de Fier rămâne un patrimoniu ştiinţific şi peisagistic cu o largă reputaţie internaţională.

Aceasta zonă deosebit de complexă se remarcă prin frumuseţea peisajelor şi diversitatea biologică, demnă de intrat în circuitul de valori cultural-turistic al Europei. La Drobeta Tr. Severin, Orşova, Berzeasca şi Moldova Nouă s-au format Centre de Informare ale parcului, dotate cu expoziţii, material documentar, urmând ca în cadrul acestor structuri să se deruleze programe de ocrotire şi studiere a habitatelor din acest spaţiu carpato-dunărean.

Un adevărat atlas geologic în aer liber, cu o serie de puncte de interes geologic şi paleontologic renumite la nivel naţional, parcul adăposteşte 18 rezervaţii ştiinţifice cu protecţie integrală. Prezentând în cuprinsul său o întreagă structură geologică a Carpaţilor de Sud creează o diversitate extraordinară a reliefului şi a peisajelor.

Câteva din siturile de interes științific, deosebite din punct de vedere paleontologic, în Parcul Natural Porțile de Fier ar fi: Cozia (plante fosile jurasic inferioare), Munteana- Dumbrăvița (nevertrebate din jurasicul mediu și inferior), Bahna (nevertrebate și vertrebate rare miocene), Baia Nouă, Eibenthal, Cucuiova și Povalina (plante fosile din Carboniferul superior si Permian), Bigăr, Stenca, Pietrele Albe, Buschmann (plante fosile din jurasicul inferior). De altfel, două din aceste puncte fosilifere au fost declarate arii protejate de importanță națională: Punctul fosilier Bahna și Punctul fosilier Şviniţa.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 57 Oraviţa-Orşova