Palatul Vulturului Negru și Palatul Justiției

Palatul Vulturului Negru

Palatul Vulturului Negru

Palatul Vulturului Negru *

Desemnat recent de către locuitorii orașului drept simbol al orașului, palatul a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil Secession.

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ pentru Oradea.

Clădirea are parter înalt și patru etaje și este formată din două corpuri unite printr-un pasaj vitrat. Fațada principală este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul Secession. Fațada secundară este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, împărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909. Cel mai spectaculos element rămâne pasajul, care a stârnit senzaţie prin imensitatea proporţiilor lui şi care a fost executat după modelul Galeriei Victor Emmanuel din Milano.

Loc de întâlnire pentru personalităţile vremii, hanul a găzduit recepţii grandioase în cinstea împăratului Franz şi a reginei Elisabeta.

Palatul Justiției **

Clădire declarată monument istoric, a fost construită în anul 1898 în stil eclectic, pe locul fostului Palat Frimont.

Construcțiile la noua clădire impozantă au fost finalizate în august 1898. Edificiul este format din parter și două etaje, împrejmuind două curți interioare. Fațada principală impune printr-un rezalit central, decorat în partea superioară cu patru statui alegorice. Nivelele superioare ale rezalitului central sunt delimitate pe verticală de coloane cu capiteluri ionice. Ferestrele de la parter şi ultimul nivel sunt rectangulare, iar ferestrele de la etajul I în plin cintru, poartă deasupra lor coronamente decorative. Atât rezalitul central, cât şi cele laterale au acoperişuri de tip mansardă.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Independenței nr. 1, municipiul Oradea *
  • Parc Traian nr. 10, municipiul Oradea **