Palatul episcopal greco-catolic

Palatul episcopal greco-catolic

Palatul episcopal greco-catolic

Clădirea a fost edificată în stil eclectic, fiind combinate elemente romanice, bizantine, neogotice şi unele detalii ornamentale Art Nouveau.

Construcția nouă a palatului a fost realizată între anii 1903 - 1905. Episcopul Demetrie Radu, neinstalat încă la acea dată, fiind nemulțumit de vechea construcție a dat ordin ca arhitectul orădean Kalman Rimanóczy junior să întocmească planurile pentru reconstruirea vechiului palat. În locul actualei clădiri s-a aflat o clădire cu etaj în stil baroc.

Până în prezent, istoricul palatului a fost marcat de câteva momente importante. Astfel că, în 1948 palatul episcopal a fost sechestrat şi transformat în şcoală populară. Ulterior, aici, s-a instalat Biblioteca Judeţeană. În 1989 reprezentanții Bisericii grecocatolice au început să lupte pentru clădirile ei. După îndelungi procese, în anul 1992, Biserica a intrat în posesia clădirii episcopale.

În ceea ce privește descrierea arhitecturală a palatului se remarcă faţada principală, bogată în decoraţii exterioare, mai ales etajul, unde raportul de plinuri şi goluri este mai pronunţat, precum şi ritmul formelor ascuţite, rotunde sau ondulate. Centrul etajului este dominat de ferestre mari în segment de arc, purtând asupra lor coronamente în formă de triunghi, iar mai sus un atic bogat decorat, având la mijloc blazonul episcopal. La cele două extremităţi a părţii principale a palatului sunt așezate două turnuleţe, iar colţul palatului este încoronat cu un turn impozant. Poarta principală aminteşte de portaluri romanice. De fapt, întreaga clădire poartă amprenta unui eclectism rafinat, predominând elementele decorative romanice şi bizantine. Casa scărilor era impozantă, cu coloane, balustrade și loggii din marmură de Vaşcău. Zidurile ei sunt placate tot cu marmură. Capela, care se afla în partea de nord a clădirii, a fost pictată de Augustin Pall în stil bizantin.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Ep. Mihai Pavel nr. 4, municipiul Oradea