Palatul Dicasterial

Palatul Dicasterial

Palatul Dicasterial

Ridicat între 1855-1860, pe locul unei foste cazarme denumită ulterior Casa Administraţiei Centrale, Palatul Dicasterial adăposteşte în prezent sediul Judecătoriei Timişoara, Tribunalul Timiş si al Curţii de Apel Timişoara.

Construcţia monumentală se întinde de-a lungul a trei străzi şi multă vreme a fost cea mai mare construcţie din oraş. Din punct de vedere arhitectural, se încadrează în stilul romantic, cu elemente de Renaştere Toscană, în speţă florentină, care se regăsesc şi la unele palate din Florenţa.

Impunându-se prin dimensiuni, singularitate și semnificație, edificiul a fost construit pe trei nivele, având la început 273 de birouri, 34 de camere pentru servitori, 34 de bucătării, 65 celarii, 27 de magazii, acestea fiind grupate în jurul a trei curţi interioare. Astăzi, clădirea are peste 300 de încăperi dispuse în jurul celor trei curţi interioare. Timişorenii obişnuiau să spună despre această clădire că „are câte o fereastră pentru fiecare zi din an”, în realitate Palatul Dicasterial are peste 400 de ferestre.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Piaţa Ţepeş nr. 2A, Str. Eugeniu de Savoya nr. 2, municipiul Timişoara