Palatul Baroc

Palatul Baroc

Palatul Baroc

Palatul în formă de U, constituie alături de Bazilica Sfânta Maria și Șirul Conacilor cel mai valoros complex în stil baroc construit în România, valoarea lui fiind recunoscută și în restul Europei.

Inițial, clădirea palatului trebuia să servească drept sediu al Episcopiei romanocatolice din Oradea. Construcția lui a durat 15 ani (1762 – 1777), elaborat pe 3 nivele, avându-l ca architect pe Anton Frantz Hillebrandt.

De-a lungul timpului, palatul a cunoscut mai multe funcționalități. În perioada 1945 – 1989 a adăpostit aproximativ 1.000 de revoluționari comuniști greci refugiați în România. În această situație episcopia a fost nevoită să părăsească palatul. Pe timpul șederii aici, copiii refugiaților au distrus interiorul palatului, astfel că în anul 1963, episcopia a fost nevoită să cedeze orașului dreptul de folosire a palatului, fiind în imposibilitatea financiară de a renova deteriorările.

La data de 17 ianuarie 1971 în Palatul Baroc se deschide Muzeul Ţării Crişurilor. În 1996 Episcopia romano-catolică maghiară începe procedurile legale pentru recuperarea palatului, iar după un proces îndelungat de revendicare dreptul de proprietate asupra palatului a fost recunoscut vechiului proprietar.

Palatul i-a avut ca oaspeți pe împărăteasa Maria Tereza a Austriei și împăratul Josif al IIlea al Austriei.

Interioarele Palatului Baroc impresionează prin rigoarea organizării spațiale și sobrietatea decorativă, caracteristici ce se regăsesc prezente în holul central și la nivelul etajului de referință din configurația clădirii, spre care se ajunge prin intermediul unei scări monumentale. Aici se află Sala festivă, impozantă prin volumetrie și prin decorurile pictate datorate lui Francisc Storno (1879), de inspirație renascentistă. Palatul are şi o capelă de o rară frumuseţe având tavanul şi pereţii împodobiţi cu fresce.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Șirul Canonicilor, municipiul Oradea