Muzeul Țării Crișurilor

Opinci pastorale

Opinci pastorale

Instituție culturală de renume la nivel național, muzeul funcționează în cadrul Palatului Baroc de la data de 17 ianuarie 1971.

În anul 1872, Societatea de Arheologie și Istorie a Comitatului Bihor inaugurează primul muzeu în Oradea, care cunoaște o evoluție importantă de-a lungul timpului. Acesta și-a îmbogățit în permanență colecțiile de arheologie, istorie și etnografie.

După anul 1971, muzeul are parte de cea mai prolifică perioadă din existenţa sa, ajungând centru culturalştiinţific de referinţă.

Muzeului Țării Crișurilor deține o secție de istorie care prezintă piese de arheologie datând din paleolitic până în epoca modernă. Secția de etnografie se remarcă prin ceramică țărănească produsă în centrele din Crișana; port popular și textile din Crișana; colecția de mobilier și în primul rând cea de scaune cu spătar din zona Beiușului; feronerie de Vărzari; icoane pe sticlă produse în Nicula, Scheii Brașovului, Maierii Albei Iulia; împletituri din Valea Ierului.

Secția Științele naturii prezintă colecții știintifice diverse, dintre care cea de paleontologie și zoologie cu piese de valoare națională, mondială, unicate; rezervații și monumente ale naturii din municipiu și județ.

În administrarea Muzeului Ţării Crişurilor, unul din cele mai mari muzee pavilionare din România, se află Muzul Memorial Ady Endre şi Muzeul Memorial Iosif Vulcan.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Iosif Vulcan nr.16, municipiul Oradea