Muzeul Satului Bănăţean

Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean

Oferind o imagine amplă despre lumea de odinioară a satului bănăţean, muzeul reprezintă istoria Banatului, o mărturie a civilizaţiei populare tradiţionale a românilor, precum şi a minorităţilor naţionale din aceste locuri.

Ideea înfiinţării unui astfel de muzeu îi aparţine lui Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean între anii 1928-1940. După participarea la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, acesta a cerut acordul de înfiinţare a unui mic muzeu sătesc, în curtea Castelului Huniade, cuprinzând biserici de lemn, cruci de interes istoric şi artistic, case ţărăneşti

În 1967, în urma insistențelor celor ce i-au urmat lui Ioachim Miloia la conducere, muzeul a primit actuala suprafaţă de teren, unde s-a dezvoltat Muzeul Etnografic în aer liber al Banatului.

Constând în 52 de monumente şi mai mult de 2300 de piese etnografice, muzeul oferă în câteva ore de vizitare imagini culturale strânse laolaltă într-un spațiu expoziţional ce istoriseşte totul despre modul de viaţă bănăţean.

Astfel, avem ocazia de a admira gospodării ţărăneşti, făurite prin dibacia ţăranului bănăţean de altădată, construcţii autentice din lemn, piatră sau lut, obiecte folosite în desfăşurarea traiului zilnic, o adevarată poartă spre viaţa oamenilor din secolele trecute.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Avram Imbroane nr.1