Mănăstirea şi Biserica de pelerinaj Maria Radna

Mănăstirea şi Biserica de pelerinaj Maria Radna

Mănăstirea şi Biserica de pelerinaj Maria Radna

Ridicată în stil baroc, mănăstirea datează din anul 1551 și a fost întemeiată de călugării franciscani veniți din Bosnia.

În interiorul mănăstirii se găseşte icoana Sfintei Maria, o lucrare în stilul Renaşterii târzii – secolul XVII, care este așezată în altarul principal din marmură de Carrara. În spatele altarului este așezat un tablou al „Bunei vestiri” de I. Roskovics (1891), iar în navă se găsesc opt altare în stil baroc, datând din secolul al XVII-lea.

Mânăstirea poate fi observată de la mari distanțe, deoarece este așezată pe o colina. În plus, înălțimea turnurilor terminate în cruci ajunge să depășească 50 m înălțime.

Prima biserică a fost construită în anul 1520, dar a fost distrusă în repetate rânduri de către turci. Piatra de temelie a celei păstrate până astăzi a fost pusă la 7 iunie 1756. Biserica de formă dreptunghiulară este construită din piatră şi cărămidă, cu absida orientată către nord-vest și pronaos supra-lărgit ca urmare a celor două turnuri-clopotniţă ce-i flanchează orientarea sud-est.

Nivelele 2 şi 3 au ferestre spre sanctuar, decorate cu elemente baroce la nivelul 2 şi simple la nivelul 3. Uşa ce dă spre parter este sculptată şi cu ancadrament baroc. La apus, sanctuarul dinspre coridor comunică cu sanctuarul de la parter, iar celelalte două nivele sunt identice cu cele din nord.

Altarul principal are trei ferestre, cea din mijloc fiind mai mică şi rotundă. Toate trei ferestrele sunt cu vitralii. Laturile longitudinale ale navei sunt prevăzute cu câte trei absidiale în grosimea zidurilor, care adăpostesc câte un altar. Peretele de legătură al navei cu sanctuarul este rotunjit în ambele părţi şi adăposteşte câte un altar în fiecare. În total, biserica are 8 m, altare secundare şi unul principal din marmură albă de Carrara.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Piaţa Avram Iancu nr. 1, oraşul Lipova