Mănăstirea Călugăra

Mănăstirea Călugăra

Mănăstirea Călugăra

Aşezământ monahal secular ridicat în tainicul Munţilor Marilei, mănăstirea cu obşte de călugări a fost construită la poalele unei stânci de o mie de metri, numită „Stânca Rolului”, ce se înalţă deasupra ei ca un perete abrupt.

Actuala mănăstire a fost ridicată pe locul unei foste peșteri în care au fost găsite moaștele Sfântului Nevoitor și icoana Maicii Domnului, făcătoarea de minuni, despre care se spune că a fost adusă de la Sfântul Munte Athos.

Monument istoric, la început a purtat denumirea de Mănăstirea Călugărul, iar cu vremea, din pricina pelerinilor germani care schimbau în pronunţare litera "u" cu "a", s-a ajuns la numele de "Călugăra". Construcţia este din piatră şi cărămidă, sub formă de navă, cu catapeteasmă din lemn, ornamentată cu o sculptură şi o pictură deosebite, iar acoperişul din tablă zincată. Are 17,3 m lungime şi o turlă ce serveşte şi de clopotniţă pentru cele trei clopote. Este zugrăvită în alb, iar pereţii interiori sunt pictaţi în tempera de către Nicolae Popoviciu, din Ciacova, în anul 1942.i

Mănăstirea a avut parte de reparaţii şi îmbunătăţiri de-a lungul anilor: în anul 1862 s-au construit chiliile mănăstirii, cărora în 1907 li s-a adăugat veranda; în anul 1942 s-a renovat biserica după planul arhitectului Dimitrie Boitor din Graviţa şi s-a pictat interiorul cu pictură în stil bizantin.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Biserica Catolică, DJ 571C, comuna Ciclova Romană