Lăcaşuri de cult în municipiul Oradea

Bazilica romano-catolică Înălțarea Maicii Domnului

Bazilica romano-catolică Înălțarea Maicii Domnului

Bazilica romanocatolică Înălțarea Fecioarei Maria *

Str. Şirul Canonicilor nr. 2, municipiul Oradea

Declarată monument istoric, având hramul „Înălțarea Fecioarei Maria” constituie cel mai mare edificiu baroc din România, fiind una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa. Bazilica a fost ridicată între anii 1752 – 1780, la doleanțele împărătesei Maria Tereza a Austriei.

Clădirea catedralei este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt. Fresca cupolei „Triumful ceresc al lui Cristos” a fost realizată în anul 1778 de pictorul Ioan Schopf în stilul Il Correggro.

Altarul principal în stil neorenascentist este sculpatat în marmură de Carrara de artistul italian Triscornia după planurile lui Toth Ștefan. „Ridicarea în ceruri a Maicii Domnului”, tabloul altarului principal a fost pictat de austriacul Vincent Fischer în anul 1778.

Orga bazilicii a fost oferită de împărăteasa Maria Tereza a Austriei, datând din anul 1780.

Bazilica adăposteşte herma cu moaştele Sfântului Ladislau. Herma este un bust de 60 cm din argint aurit, copiind fidel trăsăturile Sfântului Ladislau şi conţine o bucată din craniul acestuia. Legenda spune că bazilica ar adăposti şi trupul regelui.

Biserica ortodoxă „cu Lună” **

Piaţa Unirii nr 10, municipiul Oradea

Piatra de temelie a Bisericii cu Lună sau a Catedralei Adormirii Maicii Domnului cum mai este denumită a fost așezată în anul 1784 în ciuda protestelor și împotrivirilor de la acea vreme, la insistențele a doi reprezentanți de seamă ai comunității ortodoxe din Oradea, juriştii Mihai Püspöki şi Mihai Kristoff. Construcțiile au durat până în anul 1787.

Sculptura și operele de pictură din biserică au fost realizate de către frații Alexandru și Arsenie Teodorovici. Interiorul bisericii a fost repictat de pictorul Eremia Profeta, deoarece picturile de aici fuseseră distruse.

Interiorul bisericii impresionează prin armonia policoloră a picturilor murale şi a iconostazului.

În anul 1793, au fost montate orologiul şi globul, opera unui inventiv şi iscusit mecanic orădean, Georg Rueppe. Acest mecanism a dat şi cea mai cunoscută denumire a bisericii, de „Biserica cu Lună". Mecanismul de „Lună" din turnul-clopotniţă a fost astfel conceput, încât să facă o rotaţie completă în jurul axei sale, în 28 de zile, indicând astfel, în permanentă, fazele Lunii de pe firmament.

Biserica Sfântul Ladislau ***

Piaţa Unirii, municipiul Oradea

Reprezintă una dintre cele mai vechi așezări de cult din Oradea. Nu se cunoaște cu exactitate perioada de construcție, însă surse documentare indirecte indică perioada 1717 – 1734.

Altarul principal al bisericii este unul dintre cel mai vechi altare care se păstrează în bisericile din Oradea și se află în uz din anul 1730. Pictorul Friedrich Silcher este autorul tabloul altarului și îl reprezintă pe Sfântul Ladislau înmânând cheile episcopului de Oradea. Cele patru altare laterale datează tot din secolul al XVIIIlea, cu tablouri din secolul următor.

Frescele de pe boltă, pictate în anul 1908 de Gyula Turz, redau pasaje din viața regelui Ladislau: cum face să izvorească apă din stâncă, cum supraveghează construcția primei catedrale din Oradea, etc.

Sfințirea bisericii a fost oficiată de episcopul Paul Forgách în anul 1756.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat