Hanul Poștei Lugoj

Hanul Poștei

Hanul Poștei

Construit în anul 1726, Hanul Poștei este un monument istoric și a fost așezat pe o fundație care datează de la finalul secolului al XVI-lea.

În veacul al XVIII-lea, familia Făgăraş donează clădirea parohiei ortodoxe.

Aici funcţionaseră pe vremuri un serviciu de poştalioane, unde se schimbau caii şi un han pentru călători. În sala mare a acestui monument istoric s-a ţinut şedinţa de pregătire a Marii Adunări de pe Câmpul Libertăţii din Lugoj, din iunie 1848. Aici va activa mulţi ani şi renumitul Coriolan Brediceanu. Breslele meseriaşilor români au ținut tot în această sală întrunirile lor periodice.

În 1975 clădirea a fost restaurată integral. În prezent, ea adăposteşte sediile parohiei şi protopopiatului, iar la etaj se află Colecţia Muzeală a Protopopiatului Ortodox Lugoj. Clădirea este în formă de litera L, cu pivnițe boltite la parter și etaj, iar spre curte prezintă o galerie pe arcade masive de zidărie. La parterul hanului se află un magazin de obiecte bisericești. Din păcate, lipsesc obiectele de artă autentică (icoane pe lemn sau sticlă, ouă încondeiate, manufacturi).

În partea nordică a clădirii, la intrare, se află un panou turistic. Panoul nu este foarte vizibil, ţinând cont că frontul stradal al clădirii se află pe latura nord-estică.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. 20 Decembrie 1989 nr. 7, municipiul Lugoj, DN 6/E70 Drobeta Turnu Severin-Caransebeş- Timişoara