Grupul statuar Wesselenyi

Grupul statuar Wesselenyi

Grupul statuar Wesselenyi

Situat în centrul municipiului Zalău Grupul statuar Wesselenyi a fost dezvelit în anul 1902, fiind o lucrare a sculptorului Fadrusz János.

Grupul statuar aduce un omagiu baronului Wesselenyi Miklos de Hodod, una dintre figurile proeminente ale revoluţiei paşoptiste din Ardeal, el fiind cel care a încercat să schimbe statutul social al iobagilor şi să îi elibereze din robie. Alături de silueta acestuia se găseşte un ţăran respectuos, modelat după chipul ciobanului Samson Pop.

Întreaga creaţie a stârnit neîncetat imaginaţia celor care încercau să desluşească semnificaţia întregului edificiu. Baronul are mâna întinsă până peste umărul ţăranului, fapt pentru care se spune că grupul ilustrează un dialog între aceste două personaje.

Istoricul acestui grup statuar povesteşte despre anul 1848 şi faptele deosebite ale baronului Wesselenyi. Acesta şi-a eliberat pălmaşii şi i-a împroprietărit cu partea de pământ pe care o munceau din propria iniţiativă. Prin urmare, nu este de mirare că baronul este văzut ca reformatorul vremurilor sale. În plus, Wesselenyi a susţinut şcoala din localitate, a creat prima grădiniţă din ţară şi a organizat prima şcoală agricolă, unde i-a învăţat pe tineri cum să se gospodărească.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat