Expoziția Memorială „Traian Vuia”

Muzeul Traian Vuia

Muzeul Traian Vuia

Expoziția a fost inaugurată în 8 octombrie 1972 pe meleagurile unde s-a născut și a copilărit pionierul aviației mondiale, inventatorul primelor aparate de zbor, cu sisteme proprii de decolare, propulsie și tren de aterizare.

Imagini originale ilustrează succesul zborului efectuat pe câmpul de la Montesson în 18 martie 1906. Este prezentat momentul revoluționar al acestui prim zbor cu mijloacele proprii de bord, important pentru istoria aviației. Expoziția marchează profundul patriotism al inventatorului, reliefând lupta să antihabsburgică din anii Primului Război Mondial.

Un capitol al expoziției prezintă activitatea publicistică din care răzbat ecourile luptei pentru drepturi ale românilor bănățeni. Este scoasă în evidență activitatea lui Traian Vuia ca membru al Comitetului Național al Românilor de la Paris. Unele exponate atestă faptul că el a fost un militant în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca membru al Frontului Național din Paris, sediul ziarului ,,La Roumanie Libre” aflându-se în locuința sa.

În expoziție se află copii ale unui număr de peste 20 de brevete de inventator obținute în țară sau în Franța, Anglia, Germania, Belgia, SUA. Tot aici este prezentă și o bogată corespondență a savantului cu diferite personalități. Ultima parte a expoziției oglindește momentul întoarcerii sale pe pământul patriei, pe care a iubit-o foarte mult și unde s-a stins din viață.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 68A/E673 Lugoj-Făget, comuna Traian Vuia