Defileul Crișului Repede

Defileul Crișului Repede

Defileul Crișului Repede

Întregul defileu se întinde pe o distanță de aproximativ 40 km și cuprinde o porțiune extrem de interesantă pentru turişti, situată între localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului.

Rezervația este una complexă – faunistică, floristică și geologică - și include 11 peșteri și defileul calcaros al Crișului Repede (de la izvoare până lângă Bucea). Principale atracții ale defileului sunt: peșterile Vadu Crișului, Deventului, Fugarilor, Caperi, Vântului, Unguru Mare, Casa Zmaului; stancăriile și pereții de calcar cu înălțimi de până la 200 m (Stanul Stupului, Deventului); cascada de la Vadu Crișului; flora și fauna caracteristică.

Inventarul floristic al Defileului Crișului Repede însumează peste 1.500 de specii, din care peste 750 sunt plante vasculare. Importanța botanică a rezervației este dată de conviețuirea a mai multor specii europene (untul vacii, albăstrița, mierea ursului); euro-asiatice(omagul galben, cuibul pământului, dumbrăvița, orchidaceae, crinul de pădure, ghințura cruciată, tulichina și migdalul pitic); mediteranean-euroasiatice (vinarița și ciuboțica cucului); mediteraneene (fierea pământului); atlantic - mediteraneene (ghimpele); circumpolare (floarea paștilor) sau specii carpato - balcanice (brândușa de primavară sau toamnă) și altele.

Rezervația mai adăpostește și trei specii relictare din Terțiar: coada iepurelui, ceapa sălbatică și iarba surzilor. Majoritaea speciilor enumerate se înscriu pe lista celor ocrotite, fiind vulnerabile sau rare.

Deşi este o zonă cu înălţimi mici (500-600 m deasupra defileului) farmecul întregii zone este dat de abrupturile stâncoase şi de relieful carstic prezent.

Pentru amatorii de alpinism, Crişul Repede înainte de a ajunge la Şuncuiuş şerpuieşte printr-o zonă cu stânci calcaroase abrupte, unde se poate face căţărare şi alpinism.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 1/E 60 Oradea-Cluj Napoca, dreapta pe DJ 108O, comuna Vadul Crișului