Complexul Arheologic Porolissum

Complexul Arheologic Porolissum

Complexul Arheologic Porolissum

Unul dintre cele mai mari şi bine păstrate situri arheologice din România, Porolissum a fost un centru militar de graniţă stabilit în anul 106 e.n. de împăratul roman Traian pentru a apăra trecerea principală dinspre Munţii Carpaţi (Meses) spre Dacia Porolissensis.

Porolissum a evoluat într-un important centru comercial care facilita schimburile dintre romani şi barbari continuând să prospere de aproape un mileniu după retragerea romană din Dacia (271 e.n.).

După o jumătate de secol, centrul militar a crescut în dimensiuni, fiind reconstruit din piatră, probabil în timpul împăratului Marcus Aurelius.

După ce Porolissum a fost ştearsă din sistemul mediteranean de aprovizionare, cu centrul la Roma, soldaţii romani au depins de populaţia locală pentru hrană şi materiale.

Împăratul Septimius Severus acordă oraşului Porolissum statutul de municipiu permiţând liderilor şi pieţei să se dezvolte în mod independent. Prin urmare, la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea e.n. se continuă procesul de dezvoltare demografică şi urbană, fiind renovate amfiteatrul din piatră şi un număr de temple.

Viaţa în oraş a continuat până în secolul al XII-lea, deşi au fost schimbate construcţiile existente. De exemplu, la sfârşitul secolului al XI-lea, o casă romană din regiunea civilă a fost transformată într-o biserică creştină.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DJ 191C, satul Moigrad- Porolissum, comuna Mirşid