Colecţia de minerale şi flori de mină de la Ocna de Fier

Clădirea muzeului de minerale și flori de mină

Clădirea muzeului de minerale și flori de mină

Aparţinând lui Constantin Gruescu, Colecţia de la Ocna de Fier deţine nenumărate minerale şi flori de mină, fiecare cu povestea ei despre misterele, puterile şi veşnicia cuarţului descrise de către C. Gruescu în peste 50 de povestiri, aşternute într-un volum.

Mineralogul a adunat flori de mină ascunse în adâncurile pământului timp de miliarde de ani, care au fost expuse în Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului de la Ocna de Fier. Aceste minerale au fost descoperite şi scoase la suprafaţă, pentru a încânta ochii şi sufletul privitorilor.

Se spune că în florile de mină Dumnezeu şi natura şi-au pus răbdarea miilor de ani, un cumul de energii care le-a dat forma şi culoarea actuală. Majoritatea acestora se ridică la valoarea patrimoniului cultural, prin dimensiuni, raritate şi perfecţiune.

Dintre speciile rare de nitraţi, carbonaţi şi borate, la Ocna de Fier se găsește ludwigul, mineral descris pentru prima dată în literatura de specialitate din România. De asemenea, aici se găsesc exemplare de fluorină; dintre oxizi şi hidroxi întâlnim magnetitul şi hematitul, principalul minereu de fier, exploatat în special în Banat.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 58B Reşiţa-Bocşa, stânga DJ 586, comuna Ocna de Fier