Clădirea Transilvania și clădirea Primăriei din Zalău

Clădirea Primăriei Zalău

Clădirea Transilvania

Clădirea Transilvania *

Colțul străzii Gheorghe Doja

Clădirea Transilvania a fost ridicată între anii 1895 – 1899 şi nu se cunoaşte arhitectul clădirii, dar cel care a dispus ridicarea ei a fost Karoly Orban.

Planul clădirii este complex, fiind modificat de mai multe ori de-a lungul timpului. Iniţial, imobilul a fost proiectat cu trei aripi simetrice, cea centrală fiind perpendiculară pe cele laterale. Faţada principală este simetrică şi se împarte în cinci zone. Este bogat decorată în stilul eclectic, brâul şi cornişa din tencuială sunt puternic profilate. Pot fi admirate chenarele elegante, ornate deseori cu motive florale şi zoomorfe sau cu măşti înaripate (geniile artelor) şi siluete purtând pe cap coşuri cu fructe, simbolurile abundenţei.

Imobilul are o curte interioară de dimensiuni reduse, în care s-a păstrat cursiva aripii sudice, cu arcade la parter şi rând de coloane la etaj, tipică arhitecturii neoclasiciste.

Clădirea Primăriei din Zalău **

Piaţa Iuliu Maniu nr. 3

Reprezentativă pentru municipiu şi o mândrie pentru locuitorii ei, clădirea Primăriei din Zalău a fost ridicată în anul 1889, fiind o construcţie tipică pentru epoca sa.

Edificiul proiectat în stil neobaroc prezintă un plan trapezoidal, cu o curte interioară şi are trei căi de acces din exterior.

Faţada principală (frontonul) este ornamentată în stil neobaroc şi are un acces de tip „portal”, străjuit de două felinare executate din fier forjat şi de două console, în formă de volute. Acestea susţin balconul de la etaj, a cărui balustradă este executată, de asemenea, din fier forjat, în timp ce uşa pietonală şi de tranzit este realizată din lemn masiv.

Mozaicurile pardoselilor din holuri aveau, la acea vreme, desene cu motive florale divers colorate, în timp ce coridoarele de la parter încă mai păstrează bolţile cu zone intersectate. Tavanul şi pereţii sălii de şedinţă de la etaj sunt decoraţi cu profiluri, iar pe pereţii longitudinali, între ferestrele înalte, au fost montate oglinzi flancate de aplice din fier forjat. Tâmplăria interioară şi exterioară este executată din lemn masiv cu încrustaţii.

În Sala Avram Iancu se găseşte un candelabru impunător, amplasat în centrul plafonului. Acesta cântăreşte 1.450 kg şi a fost executat din fier forjat.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat