Catedrala Sfânta Vineri

Catedrala Sfânta Vineri

Catedrala Sfânta Vineri

Replică a măreţei Catedrale Sfânta Sofia din Istanbul (cea mai mare biserică ortodoxă din lume), Catedrala Sfânta Vineri a fost realizată după planurile arhitecţilor Doina şi Mircea Nejur, perioada de construcţie începând după revoluţie şi finalizându-se în anul 2000.

Ansamblu arhitectural modern al catedralei este extrem de complex şi este împărţit în mai multe componente: Catedrala Înălţarea Domnului, Monumentul obelisc al eroilor (50 m) şi spaţii muzeale.

Intrarea în catedrală se face pe sub Monumentul eroilor, compus din două aripi. Sub arcul monumentului se găseşte un clopot de 3.000 kg, iar la subsol se află spaţii muzeale pentru exponate din Patrimoniul Cultural Naţional.

Catedrala Sfânta Vineri este o biserică imensă din oraşul Zalău, fiind prima catedrală a municipiului. Planul său are forma de cruce greacă, cu dimensiunea de 36 m pe toate laturile interioare. Spaţiul interior este organizat pe mai multe niveluri, având o capacitate de 5.000 de persoane. Pictorul Petru Botezatu a început pictarea bisericii în anul 2000, frescele fiind realizate în stilul bizantin, căruia i-a dat o nouă expresie. Policandrul turnat în bronz aurit reprezintă un element de o rară frumuseţe, având înălţimea de 7 m și diametrul la bază de 4 m. Are 360 de lumini şi a fost realizat ca unicat în Atena.

În interiorul bisericii se găsesc bunuri deosebit de valoroase din punct de vedere artistic, istoric şi documentar, constând din carte veche, icoane pe sticlă, icoane pe lemn şi alte obiecte. Iconostasul şi scaunele sunt sculptate în lemn masiv de către artistul Mircea Vasile din Sighetul Marmaţiei.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Sfânta Vineri nr. 8, municipiul Zalău