Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română a Banatului

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română a Banatului

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română a Banatului

Catedrala Mitropolitană a fost construită între anii 1936 și 1940 și este cel mai mare edificiu religios din Timișoara.

Catedrala cu hramul „Trei Ierarhi" se deosebeşte prin stilul arhitectural unic, de dimensiuni impresionante, care îmbină tradiția religioasă română cu cea bizantinămoldovenească. Stilul, cu firide sub streșini, cu bolte înstelate în interior, cu discuri lăcuite într-o multitudine de culori, poate fi găsit la mănăstiri precum Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.

În turnurile catedralei sunt așezate șapte clopote mari, deosebit de puternice, care au o greutate totală de 8.000 kg. Acestea au fost confecționate dintr-un material adus din insulele Sumatra și Borneo, iar armonizarea lor a fost făcută de compozitorul Sabin Drăgoi.

Pridvorul deschis al catedralei este susținut de șase coloane mari din marmură, așezate pe câte un soclu pătrat. Intrarea în pridvorul închis se face prin trei uși masive în două canaturi, frumos sculptate, atât pe fața exterioară, cât și pe cea interioară.

Iconostasul catedralei impresionează printr-o sculptură realizată de Ștefan Gajo. Sculptura mobilierului este opera lui Traian Novac. Între anii 2003-2006, pictura catedralei mitropolitane a fost restaurată redobândind astfel strălucirea originală.

Catedrala Mitropolitană adăpostește la subsol o bogată colecție de artă bisericească bănățeană veche și o valoroasă colecție de icoane. De asemenea, aici se află și moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul ortodocșilor români din Banat. Aici pot fi văzute manuscripte românești timpurii precum „Noul Testament de la Bălgrad" din 1648 sau „Cazania lui Varlaam" din 1643.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Blvd. Ferdinand nr. 1, municipiul Timişoara