Castelul Nako

Castelul Nako

Castelul Nako

Construcţia castelului a fost începută de către groful Nako Kalman în anul 1864, devenind în scurt timp centrul activităţilor culturale şi politice din oraş.

Monumentul arhitectural a fost realizat în stil neoclasic cu elemente romantice, specifice secolului al XIX-lea. În interiorul acestuia a fost amenajat şi un veritabil muzeu în care erau expuse obiecte de valoare din colecţia personală a familiei Nako. Colecţia era alcătuită din 5.000 de volume din biblioteca familiei şi un altar Cinquecento. Alături de aceste obiecte valoroase, în interiorul castelului au fost expuse numeroase picturi realizate de mari maeştri ai perioadei şi diverse obiecte decorative. În camera cu trofee vânătoreşti erau expuse trofeele nobilului.

Toate aceste obiecte valoroase şi multe altele s-au pierdut însă după anul 1919, când începând cu 1920, Castelul Nako îşi schimbă proprietarii la intervale de cel mult două decenii. I s-au dat diverse întrebuinţări, în funcţie de regimurile politice care se succedau cu repeziciune. Castelul a ajuns să fie folosit inclusiv ca sediu al gărzii fasciste, clădirea devenind în mod special cazarmă şi depozit de arme. Într-un final, pe timpul comunismului ajunge internat al şcolii agricole, deteriorarea interiorului castelului accentuându-se în această perioadă. Din 1974 este amenajată în incinta palatului Casa de Cultură, funcţie păstrată până astăzi, găzduind expoziţii, spectacole şi conferinţe. În prezent, Castelul Nako găzduieşte și Muzeul de Istorie şi Arheologie.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Str. Republicii nr. 15, orașul Sânnicolau Mare