Castelul Huniazilor (Castelul Huniade)

Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor

Maiestuoasa clădire a fost primul castel al huniazilor, fiind construit între 1443-1447 de către Iancu de Hunedoara, peste urmele unui vechi castel din secolul XV.

În perioada ocupaţiei otomane (1552-1716) a fost reşedinţă a comandanţilor militari ai Paşalâcului de Timişoara. În timpul recuceririi Banatului de către armata imperială, castelul a fost deteriorat, iar după renovare a devenit cazarmă de artilerie şi depozit militar. Din nefericire, castelul a fost distrus în anul 1849 în timpul asedierii Timişoarei de către revoluţionarii maghiari.

Edificiul s-a dezvoltat în jurul unei curţi patrulatere cu turnuri de colţ. Întreaga construcţie cu aspect de cetate este flancată la intrare de doi pilaştri masivi în a căror parte superioară se găseşte câte o colecţie de arme specifice Evului Mediu. Partea superioară a faţadei este crenelată, iar turnul este de formă rectangulară. În faţa acestuia se găsesc două felinare, sub care este inscripţionat, în mai multe limbi, următorul text: „Timişoara a fost primul oraş al Europei, care în 1884, a introdus iluminatul public electric”.

Cu o impresionantă istorie, Castelul Huniazilor rămâne cea mai veche clădire a Timişoarei, de o deosebită valoare, adăpostind în prezent Muzeul Banatului.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Piaţa Iancu Huniade nr. 1, municipiul Timişoara