Castelul Csernovics

Castelul Csernovics

Castelul Csernovics

Construcţia castelului a fost demarată în anul 1724 de către Mihai, din familia nobiliară Csebovici, şi fiul său Ioan.

La jumătatea secolului al XVIIIlea castelul avea o singură aripă, cea de est, pentru ca din 1845 să se facă noi amenajări a domeniului, de către membrii familiei Csernovics. Tot în acea perioadă au fost aduse specii exotice, precum Ginko Biloba, plantate în grădina parcului ce împrejmuia castelul.

În cele din urmă, castelul ajunge în proprietatea familiei Nagy Karolyi, când au fost demarate noi modificări ale acestuia. Edificiul devine asemănător astfel cu modelele în vogă din Franţa după ce este extins prin construirea celei de-a doua aripi și îmbogăţit prin ridicarea unui turn înalt de 30 m. A fost extins şi parcul care acum va avea o suprafaţă de 100 de holde de pădure plantată. În 1939, castelul și parcul trec în proprietatea medicului Adam Iancu din Curtici, care le va poseda până la naționalizarea lor în anul 1948.

Din punct de vedere arhitectural, castelul prezintă o îmbinare de stiluri. Există elemente de baroc târziu (la parter și intrarea principală), din perioada în care castelul a aparținut familiei Csernovics. Tot în partea veche se observă elemente de inspirație bizantină (turnulețele), în timp ce partea mai nouă, ridicată de familia Karolyi, este mult mai simplă, mai modernă.

Intrarea principală în castel se face printr-o ușă mare din lemn de stejar, plasată sub terasa dinspre vest. Pereții interiori ai castelului, au fost zugrăviți simplu la început, cu var, peste care se aplicau diferite modele colorate (flori, struguri, fructe etc.), în funcţie de destinația camerei. Mai târziu, familia Karolyi a aplicat un tapet, iar camerele de la etaj erau îmbrăcate în draperii de diferite culori.

Pereții exteriori au fost tencuiți, cu forme dreptunghiulare imprimate cu un model asemănător fagurelui de miere. Mai târziu, pereții au fost îmbracați cu iederă, fiecare latură având o altă specie. Iedera era fixată în cuie speciale și tunsă plastic la ferestre. Odată cu venirea comuniștilor a fost dată jos cu ajutorul unui tractor.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 79A vest de localitatea Chişineu-Criş, comuna Socodor