Biserica Seminarului Greco-Catolic

Biserica Seminarului Greco-Catolic

Biserica Seminarului Greco-Catolic

Parc Traian nr. 18, municipiul Oradea

Poartă hramul „Sfântul Gheorghe” și face corp comun cu clădirea Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Monument istoric și de arhitectură, biserica este zidită în stil neoromanic din cărămidă, cu fundație de piatră.

Inițial, pe locul actualului edificiu se afla o altă biserică de rit latin (romano-catolică) închinată „Sfântului Egidiu".

Iconostasul este sculptat, iar pictura este realizată în patru registre pe pânză și lemn. Frescele bisericii, realizate în anul 1907 în stil clasic, urmează schițele și cromatica picturii din Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae a Oradiei.

Istoria Bisericii Seminarului Greco-Catolic cunoaște un traseu tumultos pornind din secolul al XIV-lea. Vreme de 10 ani (1569 - 1579), Biserica Sfântul Egidiu s-a aflat sub stăpânirea calvinilor. În 1579 biserica a fost predată iezuiților, pentru ca imediat în 1588 să revină pe mâna calvinilor. Pe timpul stăpânirii turcești (1660-1692) biserica este distrusă, rămânând doar unele porțiuni din fundație. În 1692, după recucerirea orașului de către austrieci pe locul fostului locaș se construiește o bisericâ nouă.

În 1714, aici au fost înmormântați mareșalul General Friederic de Lovenburg, iar în 1759 prefectul iezuit Francisc Polentari.

Odată cu întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în 1777, împărăteasa Maria Terezia a Austriei cedează biserica canonicilor români, solicitând în schimb cedarea complexului pentru un seminar. Acum este momentul în care biserica iezuiților devine biserică seminarială, lăcaș folosit atât de seminariști, cât și de credincioșii români uniți greco-catolici din Oradea.

În 1948 Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii, astfel că regimul comunist a trecut bunurile Bisericii Unite (Greco-Catolice) în folosința Bisericii Ortodoxe Române. Cu această ocazie, comuniștii au încredințat Biserica Seminarului Greco-Catolic Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, care a înființat aici Parohia Ortodoxă Sfântul Gheorghe.

După proteste de stradă aleseminariștilor greco-catolici,după întâlniri bilaterale șidialoguri între EpiscopatulOrtodox al Oradiei șireprezentanții SeminaruluiTeologic Greco-Catolic, darmai ales după acțiunile dininstanță ale seminariștilor,Biserica este încredințatăproprietarului inițial.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat