Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Lazuri de Beiuş

Rezervația Molhașurile din Valea Izbucelor

Rezervația Molhașurile din Valea Izbucelor

Biserica impresionează prin aparenta simplitate a structurii arhitecturale, creând totodată o punte către cultura şi religia unor perioade istorice din trecut.

Construcţia din lemn a fost ridicată în două perioade diferite, amândouă necunoscute, cea dintâi probabil din Evul Mediu, iar cea din urmă probabil în secolul XVIII. Este greu de identificat data ridicării bisericii deoarece nu există izvoare istorice sau inscripţii în acest sens. Din Evul Mediu datează altarul şi biserica bărbaţilor, care împreună rezumă planul iniţial al unei biserici arhaice de tipul celei de la Putna. De la portalul de intrare al acestei părţi s-a păstrat o uşă de lemn cu totul excepţională, care a fost datată ipotetic ca aparţinând secolelor XIV-XVI.

Grinda tirant din naos reprezintă un alt element cu caracter arhaic, iar axul altarului este, de asemenea, important în datarea construcţiei lăcaşului de cult. Câteva secole mai târziu, biserica a fost extinsă, cu un pronaos neobişnuit de mare în raport cu naosul (biserica bărbaţilor) şi un turn deasupra. Pereţii interiori au fost acoperiţi cu scânduri verticale şi pictaţi, probabil în a doua jumătate a secolului XVIII.

În zonă se mai poate vizita: 1. Biserica Înălţarea Domnului din Hinchiriş, DJ 764F, nord de satul Lazuri de Beiuş şi stânga pe drum comunal până în satul Hinchiriş, comuna Lazuri de Beiuş

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DN 76/E 79 Vârfurile-Beiuş-Oradea, stânga din localitatea Sudrigiu pe DJ 764G, satul Lazuri de Beiuş, comuna Lazuri de Beiuş