Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

Biserica ortodoxă Adormirea Măicii Domnului

Biserica ortodoxă Adormirea Măicii Domnului

Biserica a fost construită între anii 1759-1766, ctitorie a obercneazului Gavril Gurean (portretul lui se află pictat pe peretele estic al naosului).

Biserica a fost sfinţită în anul 1766 de către episcopul Ioan Gerogevici, al cărui portret se află pictat pe peretele iconostasului în Sfântul Altar.

Este una din cele mai impunătoare construcții în stil baroc din Banat.

Are o lungime de 42 de m, o lățime de 21,5 m, iar înălțimea până la bolțile cupolei (deci fără turnuri) este de 15,7 m. Înălțimea turnurilor este de 57 de m.

Acoperișul bisericii este în formă de semicerc, învelit în foi de aramă de 5 mm. Bulbul turlelor este în stil neobaroc. Ușile sunt adevărate portaluri, având o înălțime de 3,8 m. Pardoseala este pavată cu plăci de kelheim.

Cunoscută și sub denumirea populară de „Biserica cu două turnuri”, lăcașul adăpostește cinci clopote. În turnul stâng se găsesc trei clopote, iar în cel drept cele două clopote mari.

În spațiul cu o acustică deosebită al bisericii, renumitul cor „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj susține anual tradiționalul Concert de Paști.

În Lugoj se mai poate vizita:

1. Statuile lui Coriolan Brediceanu, Traian Grozăvescu, Ion Vidu şi Ion Drăgălina, Str. Brediceanu
2. Casa scriitorului Ion Popovici Bănăţeanul, Str. Bănățeanu I. P., nr. 13
3. Casa poetului Victor Vlad Delamarina, Str. Delamarina V. V. nr. 19
4. Monumentele funerare ale lui Coriolan Brediceanu, Valeriu Branişte, Victor Vlad Delamarina şi Traian Grozãvescu Lugoj, Str. Făgetului în cimitirul ortodox (cripta capelei)
5. Teatrul vechi, Str. Bucegi nr. 2

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • Piaţa Victoriei nr. 2, municipiul Lugoj