Beciurile fostei fabrici de bere, Ciclova Română

Lespedea cu numele fondatorului fabricii de bere de la Ciclova Română

Beciurile fostei fabrici de bere

Între anii 1727 şi 1728 s-a construit la Ciclova Română fabrica de bere, a doua ca vechime din România, după fabrica de bere din Timişoara, construită la 1718.

Se spune că această fabrică furniza bere pentru curtea din Viena, întemeietorul ei fiind Johann Fischer şi soţia sa Victoria, care a moştenit fabrica în 1818 de la familia Iranyosi Knobaluch. Fiul său, Michael George Fischer a rezidit fabrica de bere pe locul unde se găseşte astăzi şi a extins toate amenajările. În anul 1882, când Robert Bähr a devenit asociat, fabrica a fost modernizată şi utilizată pentru technici moderne de uz comercial. Tot atunci au fost construitre şi pivniţele de capacitate mare. Berea de Ciclova a fost livrată pe piaţă în special la Biserica Albă şi satul Cuvin.

De-a lungul timpului, berea de Ciclova a purtat mai multe denumiri: Bere Semenic, Bere Caraș, Bere Ciclova, Bere Crivaia, Bere Montana şi a avut o mare contribuţie la dezvoltarea industriei din Ciclova.

Vechea fabrică de bere s-a găsit nu departe de moara Seydl, chiar sub stâncă, lângă Biserica Romano-Catolică, unde şi astăzi se văd ruinele ei.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat

Căi de Acces

  • DJ 571C, comuna Ciclova Română