Ansamblul Bisericii Reformate – Biserica Reformată și Turnurile cu clopotnițe

Biserica Reformată și Turnurile cu clopotnițe

Biserica Reformată și Turnurile cu clopotnițe

Piaţa Libertăţii nr.4, municipiul Oradea

În anul 1835 a fost așezată prima piatră de temelie a celei mai mari biserici reformate din Oradea, proiectată de Szász József în stil eclectic, asta după ce protestanții de rit calvin consideră că singura biserică reformată din oraș nu este suficientă pentru numărul mare de adepți.

Biserica a fost finalizată în cele din urmă în anul 1853. Mobilierul a fost definitivat abia în 1860, din iniţiativa breslei cojocarilor, odată cu construirea tribunei estice. Spaţiul interior este deosebit de sobru, lipsit de orice fel de decoraţii, fiind acoperit cu un tavan drept.

Construită în stil neoclasic, se dezvoltă pe un plan dreptunghiular, având o compoziţie simetrică, cu faţadele ieşite la colţuri în rezalit.

Construcția turnurilor după proiectul inițial a fost terminată în 1871. Între 1897 şi 1904 turnurile au servit ca puncte de observaţii pentru pompierii oraşului. Dintre cele două clopote ale bisericii unul a fost turnat în 1857, celălalt în 1871. În turnul estic se află unul dintre cele mai mari clopote din Oradea, având 3.600 kg.

Turnurile ritmate de cornişe intermediare au colţurile teşite la 45 de grade pe toată înălţimea, la parter fiind prevăzute cu pilaştri cu capiteluri tip cornişă profilată. Deasupra timpanului faţadei principale se înalţă un atic prevăzut cu patru urne din piatră. În acelaşi registru la turnuri apar ferestre circulare, peste ele ferestre mari, încheiate semicircular, apoi ferestre cu forme identice, dar duble.

Frumoasa parohie găzduiește un mic, dar bogat muzeu bisericesc. Aici pot fi admirate numeroase exponate valoroase, cum ar fi: sigilii parohiale, cărţi vechi (exemplar al Bibliei de la Belgrad), ţesături.

 
Trasee naturale in zonele carstice din vestul muntilor Apuseni (Crisana - Banat)
Puteti aduga poze daca sunteti autentificat